Spray-tan Fabel top 5.

Be sparkly heeft een volautomatische spray-tan. Wanneer nieuwe klanten ons bellen hebben ze veel vragen en ook wat aarzeling. Er zijn namelijk veel fabels over de spray-tan. Hoog tijd om de top 5 eens uit de wereld te helpen. 
 

Fabel 1: Je wordt oranje.

Kijk je wel eens naar de Britse dating show ‘First Dates’? Dan zie je regelmatig een mislukte spray-tan,  vaak in de kleur oranje. Zap je verder, dan zie je de President van de VS een speech geven. Ook hij is oranje. Door deze bijzondere voorbeelden denken veel van onze potentiële klanten dat dit normaal is. Onzin? Nee, dat niet. Als je de verkeerde keuze maakt is het resultaat inderdaad oranje.

Hoe word je wel oranje? 

Een handmatige spray-tan is een arbeidsintensief proces en je moet er goed in zijn om de spray heel gelijkmatig aan te brengen. Komt er teveel spray op een plek? Dan is het risico op een oranje effect groot. Ook kiezen sommige salons of consumenten (spuitbus) voor de goedkoopste oplossing. Uit bijv. China kun je voor weinig geld slechte producten kopen. De betere merken komen uit de bakermat van de spray-tan: de VS.


Hoe wordt het natuurlijk bruin? 

Kies voor kwaliteit. Een merk met een goede reputatie in combinatie met een ervaren professional of een volautomatische cabine. Een cabine vernevelt de spray-tan namelijk heel gelijkmatig over je huid. Vanwege de hoge investering staan er in Nederland slechts 15-20 volautomatische cabines. Meestal vind je die in de grote steden

Spray-tan robot

Bij Be sparkly hebben we ook een automatische cabine. Die garandeert dat de spray egaal aangebracht wordt. We werken met de spray-tan van een kwalitatief en gerenommeerd merk uit de VS: Mystic Tan. In de spray zit ook nog eens een ‘oranje-blokker’. Werkt dat? Wij hebben in ieder geval nog nooit iemand oranje gemaakt.

Fabel 2: Halfnaakt voor een vreemde.

spray-tan fabel top 5: halfnaakt voor een vreemde

   

Je maakt een afspraak voor een spray-tan in de buurt. Eenmaal aangekomen op het adres blijkt de salon ingericht te zijn op de zolder van een woonhuis. Na een intakegesprek zegt de spray-tanner: “Wil je met of zonder ondergoed? Je voelt je gegeneerd en zegt “eh, doe maar met graag”. Dan is het moment daar en je moet je uitkleden voor een vreemde. Deze gaat je hele lichaam voorzien van spray en jij staat in het centrum van de aandacht in al je (bijna) naaktheid.

Iets preutser

Nederland is de afgelopen jaren wat preutser geworden. In de jaren ’60 en ’70 leerden we om ons niet te schamen voor ons lichaam en het te tonen. Op het strand, op festivals, onder de douche na het sporten, etc. Dat is veranderd. Er is ook angst dat stiekem genomen foto’s online gaan. Niet geheel onterecht overigens.

De oplossing 

Veel mensen denken daarom niet eens aan een spray-tan. Ze schamen zich of ze willen zicht simpelweg niet uitkleden voor een vreemde. Gelukkig hoeft dit geen hindernis meer te zijn. In de jaren ’90 serie Friends zit een scene waarbij de hoofdpersoon een spray-tan neemt in een volautomatische machine. Dat gaat mis, omdat hij niet omdraait. Deze machines worden al tientallen jaren ontwikkeld en geperfectioneerd. De huidige generatie spray-tan robots zijn erg geavanceerd. Die van ons creëert een magnetisch veld, waardoor de spray naar je lichaam gezogen wordt. Ook zijn ze razendsnel. In slechts 3 minuten is je hele lichaam voorzien van de tan.

Hoe werkt het? 

Je doet de spray-tan dus niet samen met een mens maar met een machine. De eerste keer krijg je uitleg wat je moet doen als voorbereiding, tijdens het sprayen en daarna. Daarna sluit je de ruimte af en ga je aan de slag. Uitkleden, voetjes aan, haarnetje op, blocking cream aanbrengen en je stapt de cabine in. Een stem in het Nederlands vertelt je wat je moet doen. Een grote föhn blaast je droog. Daarna stap je eruit en kleed je je weer aan. Na 4 uur word je steeds bruiner en na 8 uur is de volledige kleur bereikt. Dit alles in 100% privacy. 

  

   

Fabel 3: Slecht voor je huid die verf.

Te veel zon veroorzaakt huidveroudering of nog erger ernstige ziektes. Met de komst van de spray-tans leek het ei van columbus gevonden. Toch lekker bruin, maar dan zonder de nadelen. Nu denken sommige mensen dat de spray een soort verf is en dat dat niet goed is voor je huid. Laten we daarom de gezondheidsaspecten eens bekijken van spray-tan.

Spray-tan is verf?

Een spray-tan is geen body-paint, maar de werkzame stof is het middel Dihydroxyacetone (DHA). Een natuurlijk product afkomstig uit suikerbieten of suikerriet. Na een spray-tan duurt het 4-8 uur, voordat je bruin bent. Het DHA reageert namelijk met de aminozuren in je huidcellen en zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag (opperhuid) verkleurt. Deze reactie is niet toxisch en in normaal Nederlands dus volkomen onschadelijk. DHA is dus veilig als je het op de huid aanbrengt. Daar is echt behoorlijk wat onderzoek naar gedaan.

En wat als je de spray inademt?

Naast de effecten voor de huid heeft de Europese commissie ook onderzoek laten doen naar de gevolgen van inademing van spray-tan. Immers het is een soort nevel en het is vrij lastig om je adem steeds in te houden. In het rapport van de Europese deskundigen is de conclusie glashelder: het gebruik van DHA veilig, ook als je het inademt. Door de magnetan techniek wordt het rondzweven van de spray ook nog eens tot een minimum beperkt. Via een soort statisch effect worden de deeltjes naar je huid getrokken. 

  

    

Fabel 4: Kleur snel weg.

Spray-tan fabel top 5: kleur snel weg.

In het vliegtuig op weg naar Nederland zie je het al: je huid krijgt velletjes. Je mooie bruine gloed begint al terug te lopen. De dagen erna loopt de kleur snel terug. Na 1-2 weken kan de kleur alweer grotendeels verdwenen zijn. Hoe zit dat met een spray-tan?

Supersnel bruin

Wil je bruin worden, dan moet je veel tijd hebben. Zeker als je een wat lichter huidtype hebt kost het zo een week voordat het kleurtje begint te komen. Bij een spray-tan robot bereik je het gewenste resultaat binnen 3 minuten. Dat is de tijd die de machine nodig heeft om alle zijden van je lijf te voorzien van DHA. Een spray-tan is dus ook echt iets voor mensen met een overvolle agenda. Of voor mensen die gewoon niet bruin worden of heel snel verbranden. 

Levensduur spray-tan

Terug naar het misverstand. Hoe lang blijft een spray-tan zitten? Dat verschilt per persoon. Heb je een wat vettere huid of juist wat droger? Je mag  rekenen op 7-10 dagen. De kleur vervaagt dan geleidelijk naar je basiskleur. Je houdt dus niet een vlekkerig effect over. Kortom de kleur blijft net zo lang als door de zon en zeker langer dan die van de zonnebank.

Hoe verlengen?

Je heb zelf invloed op de kwaliteiten en levensduur. Via een goede voorbereiding en het vermijden van aciviteiten direct na je spray-tan verhoog je de kwaliteit en verleng je het effect. 

Voorbereiding

 • Scrub altijd een dag voor de spray-tan je huid en verwijder zo de oppervlakkige, dode huidcellen. 
 • Gebruik voorafgaand aan de spray tan geen cosmetica
 • Scheer of hars een dag vooraf. Gladde huid geef net een beter resultaat. 
 • Draag aar  je spray tan loszittende/ wijde kleding en bij voorkeur slipper

Na je spray-tan 

 • 4 uur beperkte activiteiten (niet zweten)
 • 8 uur niet sporten, douchen, sierraden of make-up aanbrengen
 • 12 uur niet scheren of harsen
 • 24 uur niet naar de sauna of zwemmen
 • Na 24 uur een vochtinbrengende bodylotion of crème aanbrengen
 • Droog je huid af door te deppen met je handdoek (en dus niet wrijven).
 • Niet scrubben
 • Herhaal de spraytan als je tint bijna vervaagd is. De tan wordt fraaier en gaat langer mee.


Fabel 5: Viezig en het stinkt.

spray-tan fabel top 5: viezig en stinkt.

De eerste spray-tans roken een beetje muf. De geur van natte koekjes vonden mensen niet aangenaam. Ook doen er veel verhalen de ronde over de vlekkerigheid. Je kleding wordt nogal bruin en je wite lakens zijn de volgen ochtend ook voorzien van een lekker kleurtje. Mythe of waarheid? 

Eerste 4 uur 

Onze spray-tan is de eerste 4 uur na de behandeling kwetsbaar. Aanraking, zweten of schurende kleiding moet je dan vermijden. Anders is het risico op ‘afgeven’ groter. Daarom adviseren we altijd een tan te plannen als je daarna geen drukke dag meer hebt. In de avond bijvoorbeeld. Door oude, wijde kleding aan te trekken vermijd je ook een ‘schuureffect’ Dat ziet er niet uit? Daarom zitten we ook niet in het winkelcentrum, maar kun je ‘incognito’ ons bezoeken. Je auto parkeer je vlak voor onze deur en je ‘wipt’ zo ongezien naar binnen. 

Warme of verkoelende droger

Om het proces te versnellen beschikt een volautomatische machine over een ‘droger’. Na iedere sessie droogt deze de spray op je huid en aan het eind heb je nog een lange sessie voor het hele lichaam. Daarmee wordt de kans of afgifte verkleind. De föhn heef een zomer- en winterstand. In de zomer blaast die lekker koel (om zweten te vermijden) en in de herfst/winter behaaglijk warm. 

Dus wel of niet afgeven? 

De kans op afgeven verklein je door de juiste kleding en de föhn. Maar een klein beetje afgeven is nog mogelijk. Met je eigen gedrag in de eerste vier uur verkleint je die kans nog verder. Onze ervaring is dat ook je lakens gewoon wit blijven, mits er voldoende tijd zit tussen de spray-tan en het naar bed gaan. Je kunt ‘om 100% zeker te zijn’, wat oudere lakens op je bed leggen, maar met een wasbeurt zijn de vlekken ook zo weer weg. 

Maar het stinkt wel? 

Spray-tan heeft een geur en die verdwijnt na enkele uren weer. We adviseren de eerste 8 uren geen parfum te gebruiken om deze geur te maskeren. De geur is niets vergeleken met de spray-tans van het eerste uur. We hebben in het begin nog wel eens geurtjes toegevoegd, maar ook die waren binnen een paar uur weer verdwenen. De meeste mensen hebben er geen last van en als je het wel hebt, houd je dan vast aan de gedachte dat het zo weer weg is. 


Meer nieuws? 

Volg onze pagina op Facebook 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *