Spray-tan Fabel top 5.

Be sparkly maakt je bruin via een  spraytan. Wanneer nieuwe klanten mij bellen hebben ze veel vragen en ook wat aarzeling. Er zijn namelijk veel fabels over de spraytan. Hoog tijd om de top 5 eens uit de wereld te helpen. 
 

Fabel 1: Je wordt oranje.

Kijk je wel eens naar de Britse dating show ‘First Dates’? Dan zie je regelmatig een mislukte spraytan,  vaak in de kleur oranje. Zap je verder, dan zie je de ex President van de VS een speech geven. Ook hij is oranje. Door deze bijzondere voorbeelden denken veel van mijn potentiële klanten dat dit normaal is. Onzin? Nee, dat niet. Als je de verkeerde keuze maakt is het resultaat inderdaad oranje. Kies daarom voor een professional met spraytan van goede kwaliteit.

Fabel 2: Naakt in een drukke salon.

spray-tan fabel top 5: halfnaakt voor een vreemde

 

Je maakt een afspraak voor een spraytan in de buurt. Eenmaal aangekomen zie je dat de spraytan in de salon moet plaatsvinden in het bijzijn van een andere klant. Dat is toch een nachtmerrie voor veel mensen.

Iets preutser

Nederland is de afgelopen jaren wat preutser geworden. In de jaren ’60 en ’70 leerden we om ons niet te schamen voor ons lichaam en het te tonen. Op het strand, op festivals, onder de douche na het sporten, etc. Dat is veranderd. Er is ook angst dat stiekem genomen foto’s online gaan.

De oplossing 

Veel mensen denken daarom niet eens aan een spraytan. Vanuit schaamte of gene om je uit te kleden voor een vreemde. Dit evt. ongemak verminderen we door een aantal maatregelen.

 1. We zorgen altijd dat de salon leeg is. Dus geen andere klanten tijdens de behandeling. Ook is er geen inkijk van buitenaf of een collega die binnen komt vallen.
 2. Als vrouw wordt je behandeld door een vrouw.
 3. Je houdt je bikini, zwembroek of ondergoed gewoon aan.
 4. Je hebt altijd dezelfde persoon als behandelaar.

   

Fabel 3: Slecht voor je huid die verf.

Te veel zon veroorzaakt huidveroudering of nog erger ernstige ziektes. Met de komst van de spraytans leek het ei van columbus gevonden. Toch lekker bruin, maar dan zonder de nadelen. Nu denken sommige mensen dat de spray een soort verf is en dat dat niet goed is voor je huid. Laten we daarom de gezondheidsaspecten eens bekijken van spraytan.

Spraytan is verf?

Een spray-tan is geen body-paint, maar de werkzame stof is het middel Dihydroxyacetone (DHA). Een natuurlijk product afkomstig uit suikerbieten of suikerriet. Na een spraytan duurt het 4-8 uur, voordat je bruin bent. Het DHA reageert namelijk met de aminozuren in je huidcellen en zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag (opperhuid) verkleurt. Deze reactie is niet toxisch en in normaal Nederlands dus volkomen onschadelijk. DHA is dus veilig als je het op de huid aanbrengt. Daar is echt behoorlijk wat onderzoek naar gedaan.

En wat als je de spray inademt?

Naast de effecten voor de huid heeft de Europese commissie ook onderzoek laten doen naar de gevolgen van inademing van spraytan. Immers het is een soort nevel en het is vrij lastig om je adem steeds in te houden. In het rapport van de Europese deskundigen is de conclusie glashelder: het gebruik van DHA veilig, ook als je het inademt.

  

    

Fabel 4: Kleur snel weg.

Spray-tan fabel top 5: kleur snel weg.

In het vliegtuig op weg naar Nederland zie je het al: je huid krijgt velletjes. Je mooie bruine gloed begint al terug te lopen. De dagen erna loopt de kleur snel terug. Na 1-2 weken kan de kleur alweer grotendeels verdwenen zijn. Hoe zit dat met een spraytan?

Supersnel bruin

Wil je bruin worden, dan moet je veel tijd hebben. Zeker als je een wat lichter huidtype hebt kost het zo een week voordat het kleurtje begint te komen. Bij een spraytan bereik je het gewenste resultaat binnen 5 minuten. Dat is de tijd die we nodig hebben om alle zijden van je lijf te voorzien van DHA. Een spraytan is dus ook echt iets voor mensen met een overvolle agenda. Of voor mensen die gewoon niet bruin worden of heel snel verbranden. 

Levensduur spraytan

Terug naar het misverstand. Hoe lang blijft een spraytan zitten? Dat verschilt per persoon. Heb je een wat vettere huid of juist wat droger? Je mag  rekenen op 5-7 dagen. De kleur vervaagt dan geleidelijk naar je basiskleur. Je houdt dus niet een vlekkerig effect over. Kortom de kleur blijft net zo lang als door de zon en zeker langer dan die van de zonnebank.

Hoe verlengen?

Je heb zelf invloed op de kwaliteiten en levensduur. Via een goede voorbereiding en het vermijden van aciviteiten direct na je spraytan verhoog je de kwaliteit en verleng je het effect. 

Voorbereiding

 • Scrub altijd een dag voor de spraytan je huid en verwijder zo de oppervlakkige, dode huidcellen. 
 • Gebruik voorafgaand aan de spray tan geen cosmetica
 • Scheer of hars een dag vooraf. Gladde huid geef net een beter resultaat. 
 • Draag aar  je spray tan loszittende/ wijde kleding en bij voorkeur slipper

Na je spray-tan 

 • 4 uur beperkte activiteiten (niet zweten)
 • 8 uur niet sporten, douchen, sierraden of make-up aanbrengen
 • 12 uur niet scheren of harsen
 • 24 uur niet naar de sauna of zwemmen
 • Na 24 uur een vochtinbrengende bodylotion of crème aanbrengen
 • Droog je huid af door te deppen met je handdoek (en dus niet wrijven).
 • Niet scrubben
 • Herhaal de spraytan als je tint bijna vervaagd is. De tan wordt fraaier en gaat langer mee.


Fabel 5: Viezig en het stinkt.

spray-tan fabel top 5: viezig en stinkt.

De eerste spraytans roken een beetje muf. De geur van natte koekjes vonden mensen niet aangenaam. Ook doen er veel verhalen de ronde over de vlekkerigheid. Je kleding wordt nogal bruin en je wite lakens zijn de volgen ochtend ook voorzien van een lekker kleurtje. Mythe of waarheid? 

Eerste 4 uur 

Onze spray-tan is de eerste 4 uur na de behandeling kwetsbaar. Aanraking, zweten of schurende kleding moet je dan vermijden. Anders is het risico op ‘afgeven’ groter. Daarom adviseren we altijd een tan te plannen als je daarna geen drukke dag meer hebt. In de avond bijvoorbeeld. Door oude, wijde kleding aan te trekken vermijd je ook een ‘schuureffect’ Dat ziet er niet uit? Daarom zitten we ook niet in het winkelcentrum, maar kun je ‘incognito’ ons bezoeken. Je auto parkeer je vlak voor onze deur en je ‘wipt’ zo naar binnen. 

Dus wel of niet afgeven? 

De kans op afgeven verklein je door de juiste kleding. Maar een klein beetje afgeven is nog mogelijk. Met je eigen gedrag in de eerste vier uur verkleint je die kans nog verder. Onze ervaring is dat ook je lakens gewoon wit blijven, mits er voldoende tijd zit tussen de spray-tan en het naar bed gaan. Je kunt ‘om 100% zeker te zijn’, wat oudere lakens op je bed leggen, maar met een wasbeurt zijn de vlekken ook zo weer weg. 

Maar het stinkt wel? 

Spraytan heeft een geur en die verdwijnt na enkele uren weer. Ik adviseer de eerste acht uur geen parfum te gebruiken om deze geur te maskeren. De geur is niets vergeleken met de spraytans van het eerste uur. We hebben in het begin nog wel eens geurtjes toegevoegd, maar ook die waren binnen een paar uur weer verdwenen. De meeste mensen hebben er geen last van en als je het wel hebt, houd je dan vast aan de gedachte dat het zo weer weg is. 


Meer nieuws? 

Volg onze pagina op Facebook 

Geef een reactie